WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

WeAreSailing - Item gefilterd op datum: augustus 2016
maandag, 29 augustus 2016 02:45

Wat gaat het worden?

Lautoka, Viti Levu, Fiji

‘Twee jaar is zelfs niet voldoende om de ruim 300 eilanden van Fiji te verkennen. We hebben nog maar twee weken hier en moeten een keuze maken.’ Bert gooit het in ‘de groep’. Wat gaat het worden? Ik zou het niet weten.

Onze vertrekdag uit Savusavu is uitgeroepen tot een nationale feestdag. De Fijianen vieren de thuiskomst van het gouden rugbyteam.

We maken van deze redelijk onbewolkte dag gebruik om verderop ons heil te zoeken. Het vochtige weer van de afgelopen tijd heeft Luna Azul geen goed gedaan; zelfs ons bed is extreem klam.

Onze eerste ankerplaats bij Makogai maakt een troosteloze indruk. Dat is niet verwonderlijk omdat het eiland begin dit jaar is getroffen door de cycloon Winston.

Onderweg naar Australie 2016_102 Onderweg naar Australie 2016_104 Onderweg naar Australie 2016_103

Als we vervolgens verder zeilen in perfecte omstandigheden, langs prachtige eilanden en in vaarwater omgeven door langgerekte koraalriffen maken we ons niet meer druk over waarheen de weg leidt.

Dat doen we pas als we aankomen in Lautoka; na Suva de grootste stad van Fiji. Bert vindt de stad op een plaats in India lijken. Dat kan ik niet beamen omdat ik daar nooit ben geweest. Interessant is deze mengelmoes van culturen wel. Dat vinden we zo boeiend dat de keuze snel is gemaakt. We kiezen niet voor een nieuw eiland maar voor de stad.

Daarom liggen we nu, met toestemming van de havenmeester, voor anker in de containerhaven onder de rook van een suikerrietfabriek waarvan de schoorsteen niet zou hebben misstaan op het DSM-terrein van weleer.

Toch liever een verhaal en foto’s over een afgelegen atol? Lees dan mijn artikel over Palmerston in Zilt Magazine 125:

https://issuu.com/ziltmagazine/docs/zilt125/92

 

Gepubliceerd in Dagboeken
dinsdag, 16 augustus 2016 23:34

Curry, Goud en Accu’s

Savusavu, Fiji

Onze aankomst vieren we samen met collega’s in het eenvoudige clubgebouw van WaiTui marina. Ruim dertig procent van de bevolking van Fiji is afkomstig uit India. Daarom eten we van een curry-buffet. We eten, praten, drinken, zingen en lachen. Het is een avond die we ons lang zullen herinneren.

De volgende dag trekt het beloofde front over. Hevige regenval vult de watertank. Tevreden luisteren we naar het gekletter. Daarna wordt het iets minder leuk. De regen stopt niet meer. Tussen de buien door bezoeken we het gezellige en rommelige Savusavu. Fiji heeft, wat onze eerste indruk betreft, vrijwel geen overeenkomsten met de andere Polynesische landen die we bezochten.

Bescheiden viert de bevolking de gouden overwinning van het rugbyteam. Het is de eerste medaille die ooit in deze regio is gewonnen tijdens Olympische spelen. Natuurlijk zijn ze wel trots. Het lokale bier: ‘Fiji Gold’, vindt gretig aftrek.

Inmiddels hebben ook de zes loodzware accu’s van Luna Azul het loodje gelegd. We bestellen nieuwe in de hoofdstad Suva. Ze worden per ferry geleverd en zijn momenteel operationeel. In Tonga heeft Bert in een ijzerwarenwinkel een grote dynamo voor de generator gevonden die hier passend is gemaakt en werkt! De koelkast draait weer. Hopelijk zijn de energieproblemen verleden tijd.

We kunnen vanwege het weer niet vertrekken voor een verkenning van de eilanden. De regen zorgt voor slecht zicht en dat is ronduit gevaarlijk omdat we nog aardig wat koraalhobbels moeten nemen.

Onderweg naar Australie 2016_100 Onderweg naar Australie 2016_98 Onderweg naar Australie 2016_101

Onderweg naar Australie 2016_97 Onderweg naar Australie 2016_99 Onderweg naar Australie 2016_96

 

Gepubliceerd in Dagboeken
maandag, 08 augustus 2016 00:02

Zegetocht in Fiji

Savusavu, Fiji

Het vertrek uit Niuatoputapu blijven we uitstellen. We wachten op een bevestiging van Fiji in verband met onze aankomstaankondiging. Daarnaast laat de wind het afweten.

‘We gaan nu’. Deze keer hak ik de knoop door. Bert twijfelt. Het zou kunnen dat het verwachte weerfront ons tijdens de oversteek overvalt. Volgens mijn berekening is dat uitgesloten. Maar ja, zeker weten doe ik dat niet.

Zonder bevestiging van Fiji (ze kunnen me wat) en zonder wind (volgens de verwachting is dat maar voor een paar uur) vertrekken we rond het middaguur. Nog voor zonsondergang trekt de wind aan. Al snel meten we ruim 30 knopen. In de ochtend begint het gevecht met de hoge golven en belanden we weer eens in de wasmachine. Een andere zeilvoering kan niets aan de situatie veranderen. Ik weet dat ik moet berusten, maar ik doe het niet. Na twaalf uur geef ik het op en bouw een nest dat bestaat uit kussens. Daar kom ik alleen uit als ik wacht moet lopen. De kombuis is gesloten.

Over onze constante snelheid van 7 knopen zijn we buitengewoon tevreden. Per etmaal leggen we 150 mijl af. Na twee dagen geloven we onze ogen niet. We zeilen opeens op een spiegelgladde zee. Wat een wonder!

Het venijn zit in het staartje. Als we, na drie dagen, klaar zijn voor de aanloop naar Savusavu, de zeilen strijken omdat het windstil is, en de motor starten horen we een vreemd geluid, dan gepruttel en dan niets meer: een motorstilte. Ik zie de wanhoop in de ogen van Bert. ‘NIET NU’. Volgens ons onderhoudsschema is het nog lang niet nodig, toch vervangt Bert de filters van de motor. Op hoop van zegen starten we opnieuw de motor. Deze keer met succes.

Het anker valt in het quarantainegebied. We wachten op het bezoek van de autoriteiten van Fiji. We zijn voor hun strenge optreden gewaarschuwd. Onze verbazing is dan ook groot als we vriendelijk en met open armen worden ontvangen. Niemand vraagt naar de aankomstbevestiging die we niet hebben. Als laatste komt de bio-man aan boord. Geduldig luisteren we naar zijn college over afval en het gevaar van een verlopen THT datum. Tot slot laten we onze lege koelkast zien.

Ik manoeuvreer Luna Azul langs de vele boten die op de rivier liggen en zwaai naar bekenden. Bert, hij staat op de voorpunt om de laatste vrije boei te pakken, doet hetzelfde. Het lijkt wel een zegetocht.

Onderweg naar Australie 2016_78 Onderweg naar Australie 2016_79

 

Gepubliceerd in Dagboeken
U bevindt zich hier: Start Dagboeken Item gefilterd op datum: augustus 2016