WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

WeAreSailing - Item gefilterd op datum: juli 2016
donderdag, 28 juli 2016 05:49

Koning te Rijk

De generator, bestaande uit twee dynamo's, kan helaas niet in volle glorie worden hersteld. We moeten het doen met een kleine dynamo die de generator hopelijk aan de praat houdt. Daarom slapen we slecht in de nacht voor vertrek. Voor de zekerheid zetten we de energievretende koelkast uit. Veiligheid gaat boven alles.

De zuidoost passaat zorgt voor een uitstekende snelheid naar onze laatste bestemming in Tonga: Niuatoputapu. Het anker valt in een ruime baai met uitzicht op een perfect gevormde vulkaan. We zijn ruimschoots op tijd voor het bezoek van de koning die hier voor een eilandpresentatie is. In het hoofdstadje Hihifo worden de straten geveegd en de kramen op het evenemententerrein opgebouwd. Omdat niemand weet of koning Tupou VI met het vliegtuig of de boot komt wordt ook de kade onder handen genomen.

Onderweg naar Australie_95 Onderweg naar Australie_80 Onderweg naar Australie_81

Op de grote dag gaan we, met de bemanningen van drie andere jachten, naar Hihifo. Al snel blijkt dat we de enige buitenlanders zijn. We bekijken de presentatie die tot onze grote verbazing bestaat uit een ruim assortiment landbouwproducten terwijl je hier niets kunt kopen. Daarnaast worden er vis, fraai vlechtwerk (matten, schalen etc.) en kleurrijk gebak tentoongesteld. Als de koning vertrokken is, is al dat lekkers te koop. Gelukkig hebben we geen haast.

Onderweg naar Australie_82 Onderweg naar Australie_84 Onderweg naar Australie_86

Onderweg naar Australie_85 Onderweg naar Australie_91 Onderweg naar Australie_92

De koning en de koningin komen toch per vliegtuig. Dat kunnen we allemaal zien omdat het vliegtuig redelijk laag overvliegt. De schoolkinderen, gekleed in de nationale kleuren rood en wit, nemen hun positie in langs de weg. Ze mogen zwaaien met de nationale tweekleur in miniformaat als Tupou VI in zijn bolide passeert.

Onderweg naar Australie_90 Onderweg naar Australie_87 Onderweg naar Australie_88

Onderweg naar Australie_89 Onderweg naar Australie_83

Het koninklijk gezelschap gaat eerst naar hun lokale paleis. In de voortuin vindt een ceremonie plaats. De koning krijgt daar van de bevolking twee zwarte varkens en een grote gevlochten mat. Daarna loopt hij, via een achterpad, naar het feestterrein. Het volkslied en vele speeches later wandelt hij langs de kramen.

De koning is net als alle Tongaanse mannen gekleed in een Tauvala; een wikkelrok die veel lijkt op de sloof van een ober in een restaurant. Daarover draagt hij een Tupenu. Dat is een met repen pandanusblad gevlochten mat die om het middel wordt vastgebonden met een Kafa. Neem van mij aan dat de mannen er verre van charmant uitzien.

Tot slot is er de prijsuitreiking voor de beste presentaties. De winnaars mogen de hand van de koning schudden. Dat is een grote eer. Na zijn vertrek storten de kramen in als een kaartenhuis. We kunnen onbeperkt mandarijnen plukken van takken, krijgen bananen, cake, grote tomaten en kopen fruit, paprika's, zoete aardappels, komkommers en paprika's voor een luttel bedrag. Het is een bijzondere dag. We zijn de koning te rijk.

En hier is dan de koning in het wit met een Tauvala. Helaas moeten we van de beveiliging afstand houden...

Onderweg naar Australie_93 Onderweg naar Australie_94

Gepubliceerd in Dagboeken
dinsdag, 19 juli 2016 01:07

Trouble in Paradise (2)

Neiafu, Vava’u archipel, Tonga

De tientallen eilanden van de Vava’u archipel liggen in een binnenzee. Het is een kleinschalig zeilgebied met prachtige eilanden en idyllische ankerplaatsen. Lekker overzichtelijk en comfortabel zeilen met als beloning een strand alleen voor jezelf.

Met deze herinnering nemen we, na een geweldige maand, afscheid van Tonga. Dat is niet gemakkelijk. Het is een afscheid met een traan. Maar gelukkig nog niet definitief. Het eiland Niuatoputapu, soms uitgesproken als new potatoes, is onze laatste bestemming in Tonga.

Vrienden, ze wachten op ons in Niuatoputapu, laten (via de radiomail) weten dat ze wel verse groenten en eieren kunnen gebruiken omdat je daar zelfs geen aardappel kunt kopen. De dag voor ons vertrek bezoek ik daarom voor de allerlaatste keer de markt van Neiafu, en in Tropicano koop ik gastenvlaggen van Vanuatu, Nieuw-Caledonië en Australië. We zijn nu helemaal voorzien want Samoa en Fiji zijn al aan boord. Als ik, bepakt en bezakt, neerstrijk op een terras laat Bert telefonisch weten dat we niet zullen vertrekken vanwege een ernstig energieprobleem: ‘Ga maar niet naar de markt.’ Dat komt binnen als mosterd na de maaltijd.

Deze donkere bui zagen we (er waren signalen) al een paar dagen hangen en is bevestigd door de mannen van de Boatyard. Diagnose: de dynamo van de generator is verbrand. Voor we verder zeilen moet het probleem opgelost zijn. We hebben energie nodig om, zeker als we in de nacht varen (en de zonnepanelen niets leveren) alle apparatuur aan de praat te houden zoals de navigatie(verlichting), stuurautomaat, plotter en radio. Dan praat ik niet eens over het opladen van bijvoorbeeld de satelliettelefoon, de camera en de e-reader.

Natuurlijk kunnen we zeilen zonder dit comfort. We hebben een kompas, papieren kaarten, die we altijd als back-up gebruiken, en ik kan Bert misschien vragen om met een rode en een groene lamp op de voorpunt te gaan staan…

Als er geen nieuwe onderdelen nodig zijn, zou het kunnen lukken dat we op 27 juli in Niuatoputapu zijn, de dag dat de koning van Tonga het eiland bezoekt. Vooralsnog zijn onze plannen in zand geschreven.

Onderweg naar Australie 2016_72 Onderweg naar Australie 2016_74 Onderweg naar Australie 2016_75

Onderweg naar Australie 2016_77 Onderweg naar Australie 2016_73 Onderweg naar Australie 2016_76

Gepubliceerd in Dagboeken
vrijdag, 08 juli 2016 22:52

Straatleven voorbij

Neiafu, Vava’u archipel, Tonga

‘Hoor ik nou een varken?’ Casper, in NL, vraagt het hoogst verbaasd tijdens het skypen op de veranda van ons tijdelijk woonadres. We beschrijven het straatleven in Neiafu, dat gedomineerd wordt door knorrende varkens met vrolijke krulstaartjes. Ze zijn niet te vergelijken met de armzalige straatkippen die we in Frans Polynesië zagen. De varkens zijn, tegen beter weten in, erg trouw. Na een dag in vrijheid baggeren, komen ze iedere avond, gewoon weer thuis.

De hele dag klinkt er overal muziek uit de jaren ’60 en ’70. Ik ben terug in mijn hippietijd. Ook mijn afkomst wordt niet vergeten. De dagelijkse topper is: Mississippi, van de Limburgse band Pussycat. En dat op een eiland in de Stille Oceaan waar niemand weet waar de Mississippi stroomt.

De flashback gaat veel verder door de horecagelegenheden: BellaVista, Mango en Tropicana. De laatste is een internetcafé met volkoren broodjes, en dagelijks wisselende wachtwoorden voor je laptop: needhelp, homesick en awesomewife.

Het leven en de markt in het stadje zijn kleurrijk en bruisend. Ik verveel me geen moment. Bert ook niet. Hij heeft een fiets gehuurd voor het dagelijks bezoek aan Luna Azul. Daar is altijd wel iets te doen.

Twee weken geniet ik volop van het straatleven. Dat is nu geëindigd. Na lang wachten, niemand heeft hier haast, zijn de onderdelen gearriveerd en geïnstalleerd. Achteraf gezien was het waarschijnlijk goedkoper geweest als we ze zelf (met een vliegticket) in Nieuw-Zeeland hadden opgehaald. 

Na het nemen van een laatste hobbel: mijn ladderprobleem, zijn we weer terug aan boord. We lopen niet vol, dus alles is weer in orde. Tijd voor een verkenning van de Vava’u eilanden.

Onderweg naar australie 2016_64 Onderweg naar australie 2016_65 Onderweg naar australie 2016_66

Onderweg naar australie 2016_67 Onderweg naar australie 2016_68 Onderweg naar australie 2016_69

Onderweg naar australie 2016_70 Onderweg naar australie 2016_71

 

Gepubliceerd in Dagboeken
dinsdag, 05 juli 2016 02:27

Koningsdag

Neiafu, Vava’u archipel, Tonga

Tonga is het enige koninkrijk in de Stille Zuidzee. Koning Tupou VI viert zijn verjaardag op 4 juli, de dag van zijn kroning. Helaas vindt het feest alleen plaats in de hoofdstad Nuku’alofa. Het land is te arm om op grote schaal festiviteiten te organiseren. Overigens is de kroning van Tupou VI twee jaar uitgesteld door geldgebrek.

Ter ere van zijn verjaardag mag de koning een nieuwe wet invoeren. De meest recente is onlangs geïntroduceerd. Op zondag, een rustdag, moeten onder andere restaurants gesloten zijn. Lekker handig; deze wet invoeren aan het begin van het hoogseizoen. Daar wordt dan ook veel over gepraat.

De plaatselijke jachtclub en restaurant Mango slaan op koningsdag (gelukkig een maandag) de commerciële handen ineen en organiseren, tegen borreltijd, een regatta. Aan deze zeilwedstrijd kunnen we helaas niet meedoen. Ook niet aan de vlaggetjeswedstrijd. Luna Azul staat nog steeds droog. Noodgedwongen nemen we daarom plaats op het terras met uitzicht over de baai. We bekijken de schepen die met gastenvlaggetjes zijn uitgedost. ‘Deze wedstrijd hadden we met vlag en wimpel gewonnen. We hebben in dit gezelschap namelijk de meeste gastenvlaggen aan boord.’ Bert begint met tellen en geeft me gelijk. Het is een schrale troost. We winnen geen pizza.

De prijsuitreiking gaat samen met een bbq. Het feest kan beginnen als de piraten, matrozen en zeemeerminnen binnen zijn.

‘Waar is mijn Neptunus-outfit eigenlijk gebleven?’, vraagt Bert. Ik zou het echt niet weten...

 Onderweg naar Australie 2016_62 Onderweg naar Australie 2016_63 Onderweg naar Australie 2016_61

Gepubliceerd in Dagboeken
U bevindt zich hier: Start Dagboeken Item gefilterd op datum: juli 2016