WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

WeAreSailing - Item gefilterd op datum: november 2016
woensdag, 30 november 2016 07:20

De Herkansing

Newport, Gold Coast, Australië

Heerlijk dat de gerepareerde koelkast weer als vanouds werkt. Ik sjouw voor tien dagen vers aan boord. De 400 mijl naar Sydney willen we via de Sunshine- naar de Gold Coast afleggen zodat we nog iets zien van de kust. Het is niet de kortste weg. Buitenom, via de oceaan, is sneller. Bij de routeplanning komt, in verband met het getij, aardig wat rekenwerk kijken. Met onze diepgang van bijna twee meter kunnen we bij laagwater niet overal varen.

Op donderdagmiddag heeft de Yanmar monteur eindelijk tijd voor een professionele motorcheck. Bert heeft alles gecontroleerd, maar blijft vinden dat de motor slecht start. Misschien de dieselpomp? Volgens monteur Bruce is er niets aan de hand. Hij wenst ons een goede trip.

Alles lijkt voor elkaar. Het enige waar ik een beetje moeite mee heb is het vertrek op een vrijdag. De wind haalt me uiteindelijk over om dan toch te gaan. In een goed weerbeeld telt iedere dag.

We varen door ondiepe vaargeulen en vanwege het vele manoeuvreren gebruiken we de motor die na twee uur stopt door brandstofgebrek. Handmatig pompen helpt. Als we ieder kwartier moeten pompen, is de maat vol. We gaan terug naar af.

Als we Many naderen hebben we na iedere pompsessie maar vijf minuten te gaan voor de volgende motorstop. Dat is tekort om veilig de marina binnen te kunnen varen. De beste stuurlui aan wal trekken ons, in een pittige zomerstorm, met lange lijnen binnen.

Daar zitten we dan met de gebakken peren en de sla die bevroren is in de koelkast. De in alle haast opgetrommelde Bruce constateert een lek in de dieselpomp. Hij kan het euvel verhelpen door het bestellen en installeren van een nieuw onderdeel. En zo verstrijken de dagen.

Vandaag zijn we aan de herkansing begonnen. De mooie tocht van zes uur in een doolhof van kanalen, rivieren en eilandjes heeft ons gebracht naar de zee-ingang bij Newport, aan de Gold Coast, voor de route buitenom naar Sydney.

We maken hier een pas op de plaats vanwege een ‘Strong Wind Warning’ en blijven voor anker liggen totdat de waarschuwing wordt ingetrokken. Geen flauw idee hoelang dat gaat duren. Geduld is een schone zaak.

 

Gepubliceerd in Dagboeken
maandag, 21 november 2016 00:01

Laatste Brisbane Dagen

Manly, Brisbane, Australië

Met zijn terugkomst brengt Bert uit NL een vleugje Sinterklaas aan boord met pepernoten, chocoladeletters, gedichten en surprises. Op een kaart met een afbeelding van de Sint, zonder Pieten, lees ik: ‘Het is elk jaar hetzelfde liedje.’ Hier kennen ze deze fase niet. Regelmatig hoor ik dat mensen elkaar alvast prettige kerstdagen wensen. Ook de boerenmarkt van Manly doet aan de voorbereidingen mee.

Onderweg naar Australie 2016_141 Onderweg naar Australie 2016_142 Onderweg naar Australie 2016_143

We gaan voor de laatste keer naar het centrum van Brisbane. Bert wil graag het huis laten zien waar hij dertig jaar geleden -geïmmigreerd en wel- heeft gewoond. Dat is in de wijk New Farm: een aangename, sfeervolle en vooral mooie wijk. Ik kijk mijn ogen uit. ‘Zou het appartement op de eerste etage nog te huur zijn?’, vraag ik me af.

Onderweg naar Australie 2016_144 Onderweg naar Australie 2016_145 Onderweg naar Australie 2016_146

Na het bezoek nemen we de City Cat (een waterbus) naar de South Bank: de museumwijk. Voor de laatste keer varen we onder de oude Story Bridge om ons vervolgens te verbazen over de trendy en moderne gebouwen gevuld met kunst en geschiedenis.

Nu dan terug naar de orde van de dag. We zijn bezig met de routeplanning naar Sydney, de weerberichten, en het vertrek. In ieder geval zal dat niet plaatsvinden voor woensdag. Naast de wind moeten we wachten op een nieuw reddingsvlot. Het vorige vlot heeft de keuring niet overleefd.

Gepubliceerd in Dagboeken
woensdag, 02 november 2016 07:54

Pitstop

Manly, Brisbane, Australië

Als ik met vrienden aan de zwier ben in West End: het uitgaanscentrum van Brisbane, laat Bert per sms weten dat hij goed is aangekomen in Abu Dhabi. Hij is eigenlijk voor zijn werk onderweg naar NL, maar deze pitstop past wel in een wereldrondje. Daarna heeft hij nog aardig wat vlieguren te gaan. Ik ook. De zon komt op als ik noodgedwongen terug ben aan boord omdat het reddingsvlot voor inspectie wordt opgehaald. Om misverstanden te voorkomen. Dit is een inspectie op ons eigen initiatief.

Het wordt hier al om vijf uur licht. Van een zomertijd willen ze in Queensland niets weten omdat de koeien dan van slag zijn. Daar heb ik alle begrip voor en ik lijd er niet onder. Ik ontwaak iedere dag met een gevoel van euforie omdat ik in Australië ben en daarnaast is er genoeg te doen aan boord. Als ik vroeg begin met klussen, is er genoeg tijd over voor een nader onderzoek van de plek waar ik ben. Vervolgens ga ik (bijna altijd) met de kippen op stok.

Met deze pitstop is niets mis.

Onderweg naar australie 2016_137 Onderweg naar australie 2016_136 Onderweg naar australie 2016_135

Onderweg naar australie 2016_138 Onderweg naar australie 2016_139 Onderweg naar australie 2016_140

 

Gepubliceerd in Dagboeken
U bevindt zich hier: Start Dagboeken Item gefilterd op datum: november 2016