WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

WeAreSailing - Item gefilterd op datum: oktober 2016
donderdag, 20 oktober 2016 07:01

Maandag

Manly, Brisbane, Australië

We laten Rivergate Marina achter ons voor een weekend cruisen en ankeren op de rivier van Brisbane. Het beloven zonnige dagen te worden volgens de weerberichten. Daar kun je hier de klok op gelijk zetten.

De tocht is bijzonder mooi en er valt veel te beleven. Cityhoppers, motorboten in allerlei varianten, waterscooters en partyboten passeren. We varen onder de oude brug door, bewonderen de imposante bebouwing en de fraaie appartementen aan de waterkant waar de bomen paarse bloesem dragen. We vinden een gezellige ankerplaats met uitzicht op een langgerekt park en in de avond op de verlichte stad.

Vanwege de ‘Hard Wind Warning’ met onweer, gaan we maandagochtend om 6.00 uur ankerop. Dan zijn we voordat de wind aantrekt in Manly waar we een plaats hebben gereserveerd in een marina. Het is de hoogste tijd om de gelekte diesel uit de bilge te verwijderen. Tegen deze smerige klus zien we erg op. De diesel, in de buik van de boot, is verspreid over vrijwel de hele lengte van Luna Azul. Vijfentwintig liter voeren we uiteindelijk af.

Een zeilmaker komt langs voor de reparatie van scheuren in de genua en fok. Zelfs een Australische expert krijgt de koelkast, die het een paar weken geleden weer liet afweten, (nog) niet aan de praat. Gelukkig wel de vrieskist die we ook als koeling kunnen gebruiken.

Op loopafstand van de marina zijn winkels, restaurants en een riant zwembad. Voor het oversteken van de weg bestudeer ik bij het zebrapad een bord met aanwijzingen over hoe dat veilig moet gebeuren. Op mijn weg naar de supermarkt volgen meer borden met ‘Warning’. Nooit gedacht dat Australië zo onveilig zou zijn. Wel fijn dat ik ‘Healthy’ teenslippers kan kopen en dat ik eindelijk een apotheek vind die een volle zak met verlopen medicijnen accepteert. Deze zak heeft een wereldreis achter de rug en is al die tijd een blok aan mijn been geweest. Kortom een goed begin van de week.

Onderweg naar Australie 2016_129 Onderweg naar Australie 2016_131 Onderweg naar Australie 2016_132

Onderweg naar Australie 2016_133 Onderweg naar Australie 2016_134 Onderweg naar Australie 2016_130

 

Gepubliceerd in Dagboeken
zaterdag, 15 oktober 2016 06:25

Bubbels in Brisbane

Rivergate Marina, Brisbane, Australie

Het waait pittig als we Noumea verlaten. Al snel zitten we op de goede koers. Omdat we aardig schuin liggen maakt Bert een controlerondje. Hij ontdekt een lekkage van de dieseltanks. Ze zijn onlangs door een gespecialiseerd bedrijf gereinigd omdat we te vaak de filters van de motor moeten vernieuwen. De deksels van de tanks zijn blijkbaar niet goed gekit. Ze lekken diesel. Bert sluit de kranen. Het kwaad is al geschied. De geur van diesel moeten we de hele oversteek met ons meenemen.

De vaart zit er goed in. We zeilen comfortabel halve wind en zijn buitengewoon tevreden. Op dat moment weten we nog niet dat we een van de zwaarste oversteken uit onze zeilcarriere voor de boeg hebben. De wind neemt toe tot een stabiele 35 knopen. Tot onze schrik zien we een scheur van ongeveer een meter in de genua; ons trekpaard. De scheur zit gelukkig aan de buitenkant van het zeil en wordt gestopt door twee naden.

Forse tegenwind, windstilte, zware regenbuien en een onverwachte storm volgen elkaar in een ras tempo op. We korten de nachtwachten in van drie naar twee uur, en een dag later van twee naar een uur. We hijsen ons in de zeilkleding. Het is koud en extreem nat door de golven die zich in de kuip storten. Ik ben opgelucht als we in Australisch vaarwater zijn. Mocht er iets fout gaan dan is in ieder geval de redding nabij.

Om Brisbane te bereiken moeten we na de 750 zeemijl nog zes uur varen door een kanaal. Daarna volgen er mijlen op de rivier die ons uiteindelijk naar Rivergate Marina leiden: de plaats waar me moeten inklaren. Ik maak van deze tijd gebruik om Luna Azul een schoonmaakbeurt te geven en haar te verlossen van de zoutlaag. Luna Azul ziet er uit om door een ringetje te halen als we Rivergate Marina bereiken.

We meren af bij het tankstation van Rivergate Marina onder een indrukwekkende brug. Douane en Immigratie autoriteiten werken snel en effectief. 'En nu allemaal oprotten. Ik wil lopen', denk ik. Helaas, dat gaat niet lukken. Een dame van de BIOinspectie moet een onderzoek naar houtworm doen en dat gaat anderhalf uur in beslag nemen. Ze gaat voortvarend aan de slag in de voorpunt. Alle kisten en kasten worden geruimd. Met een zaklamp bestudeert ze het hout. Daarna komt het achtergedeelte aan de beurt. De matrassen van ons bed worden gelicht.

Ik kan de chaos niet meer aanzien en trek me terug in de kuip. Het is wachten op het moment dat ze mijn schelpen vindt. Het resultaat van twaalf jaar verzamelen. De schelpen zijn gerangschikt op grootte, kleur en land van herkomst. Pontificaal zet ze de zware tas voor nadere inspectie bij de kaartentafel. De tranen springen in mijn ogen. 'Als ze mijn schelpen in beslag dreigt te nemen, vertrekken we meteen. Naar terug of verder. Beloof je dat?', zeg ik tegen Bert. 'Dat beloof ik', is zijn antwoord. Waarschijnlijk verstaat ze Nederlands. Ik hoor dat ze Bert complimenteert met het goed georganiseerde huishouden. Ze kijkt even in de schelpentas en maakt de rekening op. Luna Azul heeft geen houtworm. Voor het onderzoek moeten we circa 300 euro betalen.

Tot slot maakt ze foto's van de chaos die ze zelf heeft aangericht. Zo gaat onze Luna Azul het Australische archief in. Na haar vertrek moeten we even bijkomen van deze aantasting op onze privacy.

We openen de fles champagne en proosten op de bereikte mijlpaal. We glimmen van trots. Je moet er veel voor over hebben om je doel te bereiken. De voldoening is onmetelijk groot. Bubbels in Brisbane!

Dit bericht is verzonden via de radio op vrijdag 14-10-2016 om 19.00 uur lokale tijd.

Gepubliceerd in Dagboeken
donderdag, 06 oktober 2016 05:05

Tabee zuidelijke Stille Oceaan

We nemen, na een fantastische en onvergetelijke tijd, afscheid van de zuidelijke Stille Oceaan. De landverkenning van Noumea en omgeving was een mooi en bizar sluitstuk. Foto's en details volgen als we weer internet hebben. Afgelopen zondag zijn we uit de marina vertrokken met de bedoeling om die dag ook te beginnen aan de oversteek naar Brisbane. De weerberichten, die we in de vroege ochtend via de radio en online ophalen, gooien roet in het eten. Een onverwachte depressie met tegenwind.

We zijn uitgeklaard en moeten de marina verlaten. We zoeken ons heil in een afgelegen baai. LaDotje blijft ingepakt op het dek liggen. We mogen officieel toch niet meer aan land. Dat verbod zouden we kunnen negeren ware het niet dat we opzien tegen een nieuwe inpakklus. We hebben geen internet en moeten het doen met de weerberichten die we via de radio ontvangen. Daarnaast houden we contact met twee Australische zeilers, ze liggen nog in de marina, die jaarlijks de oversteek Brisbane maken. We zeilen morgenvroeg samen uit.

We gokken op 150 mijl per etmaal. Of dat gaat lukken is te zien op de positieknop en in de dagboeken. Het land dat we verlaten en het land dat we hopen te bereiken kan ik niet juist spellen als ik per radio verzend. De laatste e breekt namelijk de tekst af.

Dit bericht is verzonden via de radio op woensdag 5-10-2016 om 19.00 uur (lokale tijd). Luna Azul onderweg naar Brisbane in Down Under. Nog 800 mijl te gaan.
Gepubliceerd in Dagboeken
U bevindt zich hier: Start Dagboeken Item gefilterd op datum: oktober 2016