WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

dinsdag, 19 juli 2016 01:07

Trouble in Paradise (2)

Neiafu, Vava’u archipel, Tonga

De tientallen eilanden van de Vava’u archipel liggen in een binnenzee. Het is een kleinschalig zeilgebied met prachtige eilanden en idyllische ankerplaatsen. Lekker overzichtelijk en comfortabel zeilen met als beloning een strand alleen voor jezelf.

Met deze herinnering nemen we, na een geweldige maand, afscheid van Tonga. Dat is niet gemakkelijk. Het is een afscheid met een traan. Maar gelukkig nog niet definitief. Het eiland Niuatoputapu, soms uitgesproken als new potatoes, is onze laatste bestemming in Tonga.

Vrienden, ze wachten op ons in Niuatoputapu, laten (via de radiomail) weten dat ze wel verse groenten en eieren kunnen gebruiken omdat je daar zelfs geen aardappel kunt kopen. De dag voor ons vertrek bezoek ik daarom voor de allerlaatste keer de markt van Neiafu, en in Tropicano koop ik gastenvlaggen van Vanuatu, Nieuw-Caledonië en Australië. We zijn nu helemaal voorzien want Samoa en Fiji zijn al aan boord. Als ik, bepakt en bezakt, neerstrijk op een terras laat Bert telefonisch weten dat we niet zullen vertrekken vanwege een ernstig energieprobleem: ‘Ga maar niet naar de markt.’ Dat komt binnen als mosterd na de maaltijd.

Deze donkere bui zagen we (er waren signalen) al een paar dagen hangen en is bevestigd door de mannen van de Boatyard. Diagnose: de dynamo van de generator is verbrand. Voor we verder zeilen moet het probleem opgelost zijn. We hebben energie nodig om, zeker als we in de nacht varen (en de zonnepanelen niets leveren) alle apparatuur aan de praat te houden zoals de navigatie(verlichting), stuurautomaat, plotter en radio. Dan praat ik niet eens over het opladen van bijvoorbeeld de satelliettelefoon, de camera en de e-reader.

Natuurlijk kunnen we zeilen zonder dit comfort. We hebben een kompas, papieren kaarten, die we altijd als back-up gebruiken, en ik kan Bert misschien vragen om met een rode en een groene lamp op de voorpunt te gaan staan…

Als er geen nieuwe onderdelen nodig zijn, zou het kunnen lukken dat we op 27 juli in Niuatoputapu zijn, de dag dat de koning van Tonga het eiland bezoekt. Vooralsnog zijn onze plannen in zand geschreven.

Onderweg naar Australie 2016_72 Onderweg naar Australie 2016_74 Onderweg naar Australie 2016_75

Onderweg naar Australie 2016_77 Onderweg naar Australie 2016_73 Onderweg naar Australie 2016_76

U bevindt zich hier: Start Dagboeken Trouble in Paradise (2)