WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

maandag, 27 juni 2016 01:45

Trouble in Paradise

Neiafu, Vava’u archipel, Tonga

De Boatyard Vava’u bestaat pas een aantal maanden. We beschikken daarom niet over referenties. Wat we wel weten is dat de twee compagnons, die de werf beheren, ervaren en ambitieuze mannen zijn. Ook het kennismakingsgesprek is succesvol verlopen. Er is geen andere keuze en we nemen mede daarom ‘deze sprong op het droge’.

De werf ligt in een prachtige baai vlakbij een bijzondere brug; een cadeau van de Chinezen. Bij onze aankomst liggen de duikers al in het water, zij moeten de banden om de romp bevestigen, en bij de helling staat een tractor. Wat stiptheid betreft krijgen de mannen meteen al een 10. De kiel van Luna Azul zorgt voor problemen, ze worden zorgvuldig opgelost. Als ze uiteindelijk klaar is voor de hellingproef blijkt Luna Azul, met een gewicht van 17 ton, te zwaar voor één tractor. Met twee exemplaren lukt het! Even later wordt ze geparkeerd op de mooiste plek waar ze ooit heeft gestaan. Na een korte evaluatie, complimenteren we de mannen met hun werk.

Onderweg naar Australie_53 Onderweg naar Australie_55

De daarop volgende controle van alle doorlaten (en dat zijn er aardig wat) in de romp is onthutsend. De verbinding die de huidige lekkage veroorzaakt is poreus, een andere heeft een beginnend gat dat ieder moment kan doorbreken, en waarschijnlijk tot zo’n stortvloed aan water leidt dat pompen geen optie meer is. We zijn door het oog van de naald gekropen. De derde doorlaat, die naast de beschadigde twee zit, ziet er redelijk uit. Alle andere doorlaten doorstaan de keuring. De schade is ontstaan door een chemische werking in brons veroorzaakt door roest.

Onderweg naar Australie_57 Onderweg naar Australie_59

We laten drie uitlaten vervangen en nemen ons voor om in Australië de resterende exemplaren te vernieuwen. De nieuwe onderdelen worden besteld in Nieuw-Zeeland.

Leven op een geparkeerde boot is verre van leuk: geen wc, geen koelkast, gering waterverbruik en een hoge ladder die zorgt voor het contact met de grond. Voor hoge golven ben ik niet bang, maar door hoogtevrees wel voor die wiebelende ladder. Tot de onderdelen arriveren, verhuizen we naar een Bed & Breakfast in de stad, met uitzicht over de baai waar onze collega’s liggen. Zo ook de boot ‘Trouble in Paradise’ die we sinds ons vertrek uit Mexico regelmatig ontmoeten. We blijven ons verbazen over deze bootnaam die alleen bedacht kan zijn door Amerikanen zoals ook: ‘Wet Dreams’.

We wensen hen, met hopelijk een riante voorsprong in ons vaarwater, een behouden vaart!

Onderweg naar Australie_52 Onderweg naar Australie_54 Onderweg naar Australie_56

Onderweg naar Australie_51 Onderweg naar Australie_58

   

   

Meer in deze categorie: « Een dag niet geleefd Koningsdag »
U bevindt zich hier: Start Dagboeken Trouble in Paradise