Print deze pagina
zaterdag, 04 juni 2016 08:24

Warm Nest

Alofi, Niue

Onderweg naar Beveridge Reef; een gezonken atol met een indrukwekkende onderwaterwereld, raken we niet uitgepraat over ons verblijf op Palmerston. Aan ons nagenieten, komt ter hoogte van het Reef een abrupt einde. Midden in de nacht gaat het bilge-alarm af. Zout water stoomt onze ‘kelder’ binnen. We blijven water afpompen. Met kit en tape proberen we, aan de binnenkant, het lek in de kraan van de romp te stoppen. In de ochtend is de lekkage redelijk onder controle. Hoewel het afpompen gewoon door moet gaan.

We zijn het er snel over eens dat we met dit probleem niet naar Beveridge Reef kunnen. Het eiland Niue wordt onze volgende bestemming. De kleine 200 af te leggen mijl gaat, gezien de zwakke wind, veel te lang duren. We starten daarom de motor. En dan hebben we een nieuw probleem. Zwarte rook stijgt op uit de machinekamer. Ook nu gaat er een alarm af.

We dobberen, zoeken naar oplossingen, en pompen. Het is een lange weg naar Niue (klinkt als New Way). Aan het begin van de nacht is het eiland zichtbaar. We zeilen rondjes tot het licht wordt. Voor de ingang van de ankerplaats laat de wind het helemaal afweten. Zeker twintig keer moeten we overstag. Drie uur hebben we nodig om zeilend de felbegeerde boei te bereiken. Al die tijd houden Canadese zeilers ons in de gaten om als we binnenlopen (haha, gelukkig figuurlijk) Luna Azul een handje te helpen.

Na de succesvolle landing, moeten we inklaren. Om hier aan de wal te kunnen komen, moet je gebruik maken van een lift voor bijboten. Dat was bekend. Toch dreigt LaDotje te kantelen. Terwijl Bert terug naar Luna Azul gaat om de lijnen aan te passen, regel ik de papieren. Vervolgens koers ik naar de jachtclub. Daar vertel ik ons verhaal aan de aanwezige cruisers en drink samen met hen een biertje om bij te komen. De Engelsman Andy, specialist in Yanmar motoren, gaat ons helpen. Dat is goed nieuws. In Tonga kan Luna Azul bovendien uit het water zodat we de lekkage kunnen repareren.

De volgende dag buigen vier mannen zich over de problemen in de motorkamer. Het benodigde onderdeel wordt in Nieuw Zeeland besteld. We zijn in een warm nest.

onderweg naar australie_39 onderweg naar australie_41 onderweg naar australie_40