WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

woensdag, 01 juni 2016 00:00

Feest op Palmerston, Cookeilanden

Op de hoofdstraat staan, verspreid in het zand, drie grote tafels met een keur aan gerechten. Ze zijn opgesteld als een buffet en het is de bedoeling dat je van de ene naar de andere tafel hopt. De drie tafels worden bemand door de drie families die het eiland rijk is. Samen vormen ze de 62 bewoners van het eiland. Allemaal dragen ze dezelfde achternaam: Marsters. Dat hebben ze te danken aan William Marsters die in 1863 op het onbewoonde eiland arriveerde. Hij bracht drie vrouwen mee, verdeelde het eiland in drie stukken en stichtte drie families.

onderweg naar australie 206_29 onderweg naar australie 206_30 onderweg naar australie 206_31

Vandaag is het ‘Gospel Day’. Deze feestdag staat in het teken van het kerkelijk lied en moet de jongeren tot meezingen inspireren. Dat lukt aardig. Het geserveerde eten is bijzonder veelzijdig voor een geïsoleerd atol in de zuidelijke Stille Oceaan zonder winkels. De bewoners beschikken over grote vriezers die ze eens om de zoveel maanden vullen als er een bevoorradingsschip komt. Het is tot het moment van aankomst volstrekt onduidelijk wanneer er een dergelijk schip verschijnt. Het is voor de bewoners tevens de enige mogelijkheid om het eiland te verlaten. Of je moet mee kunnen op een zeilboot. In beide gevallen is de thuiskomst onbekend. Zo wachten de bewoners al weken op de terugkeer van de burgemeester die voor een vergadering in de hoofdstad Rarotonga moest zijn.

Omdat geld in het dagelijks leven geen belangrijke rol speelt, je kunt toch vrijwel niets uitgeven, wordt veel waarde gehecht aan het verlenen van wederzijdse diensten. Voor de boei waaraan Luna Azul ligt, de heerlijke etentjes, en de brandstof voor de vissersboot die ons aan wal moet brengen, betalen we onze gastheren in natura onder andere met lijnen, roestvrij stalen onderdelen, gedragen zeilkleding, deodorant en aftershave.

Palmerston heeft een energiepark met tientallen zonnepanelen, een kerk, een postkantoortje waar je kunt mailen en een school waar de 22 kinderen, vanwege de verschillende leeftijden, individueel les krijgen.

onderweg naar australie 206_34 onderweg naar australie 206_28 onderweg naar australie 206_35 

onderweg naar australie 206_36 onderweg naar australie_37 onderweg naar australie_38

De bewoners houden van hun eiland en van gasten. Zo mag Bert natuurlijk mee vissen, en krijgen we voor vertrek brood, eieren en verse vis. Op onze vertrekdag is het druk op het water. Het bevoorradingsschip ligt voor anker en de bestellingen worden met bootjes opgehaald. Het is weer feest op Palmerston. Een mooi afscheid van een klein paradijs in een grote oceaan.

Meer in deze categorie: « Het zusje van Bora Bora Warm Nest »
U bevindt zich hier: Start Dagboeken Feest op Palmerston, Cookeilanden