WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

woensdag, 20 april 2016 06:15

Een Slimme Meid

Raiatea, Frans Polynesië

Een half uur voor het gewenste vertrek uit de marina is pas duidelijk dat het ook kan. Een specialist legt de laatste hand aan de installatie van ons AIS-systeem. De verdere programmering van dit veiligheidssysteem is voor Bert.

Opgelucht manoeuvreren we Luna Azul uit de krappe marina. We zwaaien naar de achterblijvers en roepen: ‘Tot ziens in Nieuw Caledonie.’ Ze kijken ons beteuterd na, wetende dat hun vertrek voorlopig niet in zicht is.

We pakken een mooring in het ruime sop, leggen Luna Azul vast, en openen, zonder angst voor binnensluipende ratten en ander ongedierte, alle luiken, kisten en kasten. De wind zorgt voor een heerlijk aroma.

Een paar dagen later maken we een proefvaart om te kijken of de nieuwe stuurautomaat werkt. Eigenlijk is de automaat niet nieuw, tot op heden was het ons reserve-exemplaar. Omdat dit exemplaar geavanceerder en energievriendelijker is hebben diverse mensen, die het kunnen weten, geadviseerd om de automaten om te ruilen. Ik ben niet zo dol op dit soort operaties. Waarom iets vervangen als het goed werkt?

Bert zit met de gebruiksaanwijzing naast me terwijl ik stuur. De stuurautomaat en Luna Azul moeten elkaar zien te vinden. Aanvankelijk lijkt dat niet te lukken. Luna Azul weigert de cursus ‘learning’ , zoals het navigatiesysteem aangeeft, te volgen. Ik hoop van harte dat het tij keert voordat we dreigen vast te lopen op het rif, maar dan is ze wel erg laat. Ik mag in ieder geval niet helpen door bij te sturen. Ze moet het leerproces (lees: een rechte lijn volgen naar de ondergang) afmaken terwijl ik zenuwachtig op de dieptemeter kijk. ‘Learning’ staat op zeven punten. Het zou volgens Bert zomaar kunnen dat het er uiteindelijk twintig, of meer, moeten worden.

Als ik denk - ze kan me wat, ik ga terug – kiest ze eieren voor haar geld. Ze is plotseling uitgeleerd en geslaagd voor de test. Ze kan met haar nieuwe maatje leven. Een wijs besluit. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid.

U bevindt zich hier: Start Dagboeken Een Slimme Meid