WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

woensdag, 08 april 2015 14:31

Schoon Genoeg

Marina C.N.I, Raiatea, Frans Polynesië

Een tractor duwt Luna Azul naar de helling bij het water. Bijna is ze verlost van de warme grond waar ze zes maanden noodgedwongen geparkeerd stond op een propvol terrein. Bert heeft laten weten dat hij twijfelt aan het functioneren van de motor omdat er door de vochtigheid veel roest is ontstaan. Hoe diep zit de aanslag? Dat is de grote vraag.

Zijn twijfel wordt al snel werkelijkheid. De motor start niet. Bij een tweede poging wel. We verdwijnen achter een rookgordijn en kunnen nog net zien en horen dat de beste stuurlui aan wal zwaaien en schreeuwen omdat er rook uit de motor komt. Daar merken we zelf helemaal niets van…

Met lijnen worden we naar de dichtstbijzijnde vrije plaats in de kleine marina getrokken. Als de rook om mijn hoofd is verdwenen en ik de landvasten controleer zie ik een zwarte rat wegduiken in de bosjes. We moeten onmiddellijk maatregelen nemen. Van plastic flessen maakt Bert ronde schijven die we dwars op de lijnen zetten. Als het goed is vormen ze een obstakel voor infiltratie.

Er volgen extreem warme aanpakdagen in de brandende zon. De zeilen moeten er weer op, er zijn werkzaamheden in de mast en de vrieskist die we als koelkast gebruiken begeeft het. Dat merken we pas als ons biertje pislauw is. Bovendien werken de batterijen (voor onze stroomvoorziening) na zonsondergang niet meer. Overdag profiteren we van de zonnepanelen.

Deze summiere opsomming is maar een kleine greep uit de technische problemen. Hoe dan ook voor het oplossen ervan moet binnen de boel open. Voor mij is er dan geen plaats. De marina ligt behoorlijk afgelegen. Er is geen openbaar vervoer naar het stadje Uturoa. Voor boodschappen doen moet je liften. Dat is hier geen probleem. Meestal heb je al een lift bij de eerste auto. De gastvrije Polynesiërs vertellen honderduit over het leven op het eiland. Ik luister naar verhalen over geneeskrachtige bloemen, de Engelse lessen op school, de goedkoopste supermarkt, tatoeages en over tulpen uit Amsterdam.

Als er mieren over het aanrecht kruipen, stuur ik Bert uit liften. Alle kastjes in de kombuis worden van top tot teen leeggehaald, gedesinfecteerd en schoongemaakt. Tevreden koel ik af in de kuip. Bij binnenkomst kijk ik verbijsterd naar een zwarte mierenhoop op het stralend witte aanrecht. Hoe kan dat nou? Ik spuit ze plat en begin opnieuw met de schoonmaak. De buurvrouw komt langs en vraagt of we ook last hebben van mieren. Ik moet het wel beamen. Volgens haar komen ze van buiten. Dat lijkt me nu echt het Ei van Columbus. Ter bestrijding heeft ze het voordek ingesmeerd met een speciale pasta. Ik bestudeer ons voordek. Het lijkt me onmogelijk dat mini mieren via de landvasten en het beklimmen van de Himalaya (de rattenschijven) uiteindelijk de kuip bereiken. Over een dergelijke ‘wereldreis’ doen ze jaren. Ik denk dat het hier gaat om vliegende mieren die hun kroost niet dumpen in een afvalcontainer maar in de bescherming van een keuken.

Stug blijf ik daarom doorgaan met schoonmaken. Bert vindt het schoon genoeg. Ik niet. Er ontstaat een oeverloos gezwam over wat Schoon Genoeg is. Ik heb er Schoon Genoeg van. We bevrijden Luna Azul uit het bloedhete broeinest en ankeren even buiten de marina. Laat de frisse zeewind maar de rest van het werk doen.

Internetbeslommeringen

Om te kunnen internetten hebben we een tegoed gekocht voor een HotSpot-verbinding. Al een kleine week lukt het ons niet om er gebruik van te maken. Constant is het netwerk overbelast. Dat hebben we, volgens betrouwbare bron, mede te danken aan onze collega’s. Veel zeilers beschikken over een programma waarmee ze de inlogcodes voor de HotSpot kunnen gebruiken. Daarnee gaan ze lekker gratis aan de slag. Niet gewoon mailen maar vooral veel downloaden. Straks is er geen HotSpot meer. Helaas geen foto’s deze keer. Het goede nieuws is dat we onderweg zijn naar Tahiti. Daar komt alles weer goed (?).

 

Meer in deze categorie: « Warm Welkom Laatste der Mohikanen »
U bevindt zich hier: Start Dagboeken Schoon Genoeg