WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

donderdag, 28 juli 2016 05:49

Koning te Rijk

De generator, bestaande uit twee dynamo's, kan helaas niet in volle glorie worden hersteld. We moeten het doen met een kleine dynamo die de generator hopelijk aan de praat houdt. Daarom slapen we slecht in de nacht voor vertrek. Voor de zekerheid zetten we de energievretende koelkast uit. Veiligheid gaat boven alles.

De zuidoost passaat zorgt voor een uitstekende snelheid naar onze laatste bestemming in Tonga: Niuatoputapu. Het anker valt in een ruime baai met uitzicht op een perfect gevormde vulkaan. We zijn ruimschoots op tijd voor het bezoek van de koning die hier voor een eilandpresentatie is. In het hoofdstadje Hihifo worden de straten geveegd en de kramen op het evenemententerrein opgebouwd. Omdat niemand weet of koning Tupou VI met het vliegtuig of de boot komt wordt ook de kade onder handen genomen.

Onderweg naar Australie_95 Onderweg naar Australie_80 Onderweg naar Australie_81

Op de grote dag gaan we, met de bemanningen van drie andere jachten, naar Hihifo. Al snel blijkt dat we de enige buitenlanders zijn. We bekijken de presentatie die tot onze grote verbazing bestaat uit een ruim assortiment landbouwproducten terwijl je hier niets kunt kopen. Daarnaast worden er vis, fraai vlechtwerk (matten, schalen etc.) en kleurrijk gebak tentoongesteld. Als de koning vertrokken is, is al dat lekkers te koop. Gelukkig hebben we geen haast.

Onderweg naar Australie_82 Onderweg naar Australie_84 Onderweg naar Australie_86

Onderweg naar Australie_85 Onderweg naar Australie_91 Onderweg naar Australie_92

De koning en de koningin komen toch per vliegtuig. Dat kunnen we allemaal zien omdat het vliegtuig redelijk laag overvliegt. De schoolkinderen, gekleed in de nationale kleuren rood en wit, nemen hun positie in langs de weg. Ze mogen zwaaien met de nationale tweekleur in miniformaat als Tupou VI in zijn bolide passeert.

Onderweg naar Australie_90 Onderweg naar Australie_87 Onderweg naar Australie_88

Onderweg naar Australie_89 Onderweg naar Australie_83

Het koninklijk gezelschap gaat eerst naar hun lokale paleis. In de voortuin vindt een ceremonie plaats. De koning krijgt daar van de bevolking twee zwarte varkens en een grote gevlochten mat. Daarna loopt hij, via een achterpad, naar het feestterrein. Het volkslied en vele speeches later wandelt hij langs de kramen.

De koning is net als alle Tongaanse mannen gekleed in een Tauvala; een wikkelrok die veel lijkt op de sloof van een ober in een restaurant. Daarover draagt hij een Tupenu. Dat is een met repen pandanusblad gevlochten mat die om het middel wordt vastgebonden met een Kafa. Neem van mij aan dat de mannen er verre van charmant uitzien.

Tot slot is er de prijsuitreiking voor de beste presentaties. De winnaars mogen de hand van de koning schudden. Dat is een grote eer. Na zijn vertrek storten de kramen in als een kaartenhuis. We kunnen onbeperkt mandarijnen plukken van takken, krijgen bananen, cake, grote tomaten en kopen fruit, paprika's, zoete aardappels, komkommers en paprika's voor een luttel bedrag. Het is een bijzondere dag. We zijn de koning te rijk.

En hier is dan de koning in het wit met een Tauvala. Helaas moeten we van de beveiliging afstand houden...

Onderweg naar Australie_93 Onderweg naar Australie_94

U bevindt zich hier: Start Dagboeken Koning te Rijk