WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

zondag, 20 september 2015 03:50

In de Ban van Paaseiland

Hanga Roa, Paaseiland, Chili

We zijn op Paaseiland!

Rapa Nui, zoals het eiland eigenlijk heet, ligt 4000 km van Tahiti en 4000 km van Chili en is daarmee een van de meest afgelegen eilanden van de wereld. De Hollandse admiraal Jacob Roggeveen heeft het eiland in 1722 officieel ontdekt. Omdat het die dag Pasen is, krijgt het eiland de naam Paaseiland.  De aankomst van Roggeveen is niet iets waar we trots op kunnen zijn. Hij maakt veel slachtoffers onder de eilandbevolking. Tot onze verbazing spreken ze hier over een ongelukje waar de geschrokken Jacob echt niets aan kon doen.  

Paaseiland is bekend door de mysterieuze beelden: Moai. De oudste exemplaren zijn rond het jaar 800 ontstaan. Ze zijn ongelooflijk indrukwekkend. Rijen van de beelden staan opgesteld op afgevlakte plaatsen dicht bij de zee. Het zijn beeltenissen van overledenen. De ogen ‘kijken’ naar het land zodat ze de nabestaanden bescherming kunnen bieden. Het maken van de beelden moet een gigantische klus zijn geweest. De grootste Moai weegt bijvoorbeeld 74 ton.

Een bezoek aan Paaseiland is een ware ontdekkingstocht omdat er over de oorspronkelijke bewoners nog veel onbekend is. De komende dagen duiken we in de fascinerende, schokkende en wonderbaarlijke geschiedenis van Rapa Nui. We zijn in de ban van Paaseiland.

De aanloop naar Paaseiland was overigens niet gemakkelijk. Het vliegtuig loopt door stakingen in Chili forse vertragingen op. Midden in de nacht komen we aan in een verlaten pension waar niemand rekent op onze komst. En dat terwijl we gereserveerd hebben. Met onze bagage baggeren we over onverharde wegen op zoek naar een ander onderkomen. Later op de dag, als we in een hotel zijn, worden we geëvacueerd naar het vliegveld. Deze plaats is, als je de vulkanen niet meerekent, het hoogste punt van het eiland. Door de aardbeving in Chili is de dreiging van een naderende tsunami erg groot. Gelukkig loopt het met een sisser af.

Frans Polynesie 2015_100 Frans Polynesie 2015_101 Frans Polynesie 2015_102 Frans Polynesie 2015_103 Frans Polynesie 2015_104 Frans Polynesie 2015_105

 

U bevindt zich hier: Start Dagboeken In de Ban van Paaseiland