WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

vrijdag, 04 september 2015 23:00

‘Bootschappers’ van Slecht Weer

Vaiaau, Raiatea, Frans Polynesië

Onze nieuwe buren zitten behoorlijk in de problemen. Ze willen naar Tonga, maar vertrekken lukt niet door de foute wind. De twee opstappers, die speciaal voor deze trip van tien dagen, zijn overgevlogen worden ongeduldig bij het voorbij gaan van de dagen. Ze tellen er nog slechts zestien en dan verloopt hun vliegticket terug naar huis. Daarnaast hopen ze, waarschijnlijk tegen beter weten in, nog steeds op een korte Tongavakantie.

Buurvrouw Ann, aan boord belast met het weer, vraagt of wij beschikken over het laatste weerbericht omdat ze zelf geen mail meer kan ophalen via de radio. We kunnen er niet omheen draaien en vertellen dat ze nu, en in de komende week, een zwaar stormgebied tegemoet zullen zeilen. De opstappers verbleken. Ze geloven er niets van en gaan op zoek naar internet. We hopen –als ze al internet vinden- dat ze beter nieuws krijgen. Zelf hebben we er een hard hoofd in. De afbeeldingen bij de weerberichten zijn schokkend.

Op verzoek van Ann brengen we dagelijks een stick met actuele weerberichten die we via de radio ontvangen. We onthouden ons van commentaar. De opstappers kunnen ons, zonder woorden, al schieten. Ze hebben nog maar twaalf dagen. De sfeer aan boord is om te snijden. Ook wij beginnen ons onprettig te voelen. Ongewild zijn we ‘Bootschappers’ van slecht weer.

De omstandigheden in de baai worden steeds slechter door een sterk toenemende wind en zware regenbuien. We moeten weg en nemen afscheid van Ann en crew. Het opstappers dilemma blijft ons bezighouden. Het is altijd handig om met meer crew aan een oversteek te beginnen. Met twee personen ben je kwetsbaar. Uiteindelijk komen we voor de zoveelste keer tot de terugkerende conclusie. Voor ons staat als een paal boven water dat een eventuele opstapper aan boord van Luna Azul over een zee van tijd moet beschikken. Haastige spoed is zelden goed.

Inmiddels heeft Ann laten weten dat de radiomail weer werkt, ze bedankt ons voor de samenwerking. In perfect vaarwater zijn ze onderweg naar Tonga. Dit nieuws neemt onze ongerustheid weg. Minder positief is het voor de opstappers. Ze zitten in de mindagen. Het vliegtuig ‘Back Home’ is allang vertrokken.

Ook wij hebben dit jaar veel vertragingen door het weer opgelopen, wellicht een gevolg van het ‘El Nino’ jaar?

Frans Polynesie 2015_98 Frans Polynesie 2015_99

U bevindt zich hier: Start Dagboeken ‘Bootschappers’ van Slecht Weer