WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

vrijdag, 10 juli 2015 23:31

Hééé Húp

Fare, Huahine, Frans Polynesië

Het Hééé Húp van de passerende kanoërs klinkt ons dagelijks als muziek in de oren. Het zijn stoere, gespierde mannen en vrouwen in een kano die Pirogue heet. Soms zijn ze solo. Dan hoor je niets. Het commando Hééé Húp wordt gebruikt in een team bestaande uit drie, zes of twaalf personen. Het is een teken dat de roeispanen (1 p.p) naar de andere kant gaan.

De Pirogue, vroeger gemaakt uit hout en tegenwoordig van polyester, is kleurrijk beschilderd en is zo dun dat je voorzichtig moet instappen anders breekt de kano. Een drijver moet omslaan voorkomen.

Weer en wind maken niets uit. Er wordt hier altijd geroeid. Tijdens het culturele feest Heiva worden de krachten gemeten onder het toeziend oog van eilandbewoners, familie en Miss Huahine. De winnaars van de diverse categorieën zoals mannen, vrouwen, senior en junior, mogen binnenkort naar Tahiti voor de nationale kampioenschappen.  

De Heiva heeft nog meer wedstrijden in petto. De dagelijkse activiteiten blijven ons verrassen.

De rust in de lagune is helaas verdwenen. Het is druk geworden door de boten die onlangs zijn overgestoken met de Puddle Jump, een organisatie die zeilers begeleidt bij het oversteken naar de Stille Oceaan. De Amerikanen zijn in de meerderheid, domineren op de marifoon en dragen in plaats van een bloem een Amerikaans vlaggetje achter hun oor. Hun enthousiasme kent geen grenzen.

Frans Polynesie 2015_71 Frans Polynesie 2015_70 Frans Polynesie 2015_73

Frans Polynesie 2015_72 Frans Polynesie 2015_76 Frans Polynesie 2015_74

Frans Polynesie 2015_78 Frans Polynesie 2015_75 Frans Polynesie 2015_77

U bevindt zich hier: Start Dagboeken Hééé Húp