WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

dinsdag, 28 april 2015 00:46

Gaat het Lukken?

Raivavae, Australs, Frans Polynesië

Als we uit de bescherming van Tahiti zijn breekt vrijwel meteen de hel los. De aarzelende buien maken plaats voor stortbuien. De wind neemt toe tot 35 knopen. Op de windrichting noordoost is gelukkig niets aan te merken. We reven het grootzeil en verkleinen de genua. De wind loopt op tot een constante 45 knopen. De ene bui na de andere trekt over. We hebben onze handen vol aan het roer en het behouden van de koers om schade te voorkomen.

Golven klotsen over het dek en door de golfhoogte maakt Luna Azul de ene klap na de andere. We zijn in een nachtmerrie beland. Mijn vertrouwen in weerberichten was al minimaal maar zakt nu tot ver onder het nulpunt. Ik vrees dat de romp het begeeft. Iets wat technisch gezien onmogelijk is. Maar ja, uitzonderingen bevestigen toch de regel? Het doembeeld van het reddingvlot in gebruik te moeten nemen, maakt me wanhopig. In deze zee gaat dat niet lukken. We voelen ons onmetelijk kwetsbaar.

Met een harde knal vliegt de pan (die speciaal is vastgezet) van het fornuis. De inhoud met eten voor twee dagen verdwijnt achter het fornuis en veroorzaakt een grote chaos. De beweging van de boot maakt een opruimactie onmogelijk. Tot overmaat van ramp laten spontaan de zolen van mijn zeilschoenen los. Net nu ik ze zo hard nodig heb om me staande te houden. Ik wil terug naar Tahiti.

Er is geen weg terug. We gaan een zware nacht in. Het zwaar weer zeilen gaat onverminderd door. In de ochtend gloort er een beetje hoop op betere omstandigheden. En dan keert het tij. Als we over de helft zijn weten we dat het gaat lukken. Optimistisch gooit Bert de vishengel uit. De windrichting werkt nog steeds mee. We gaan veel te snel en moeten vaart minderen om niet in de nacht ons doel te bereiken. De aanloop naar het eiland Raivavae is door het rif en de ondiepte niet ongevaarlijk. Goed zicht is daarom belangrijk.

Na drie lange nachten valt het anker. We zijn in de Australs! Het zal deze keer even duren voordat ik de herinnering aan het bereiken van deze bestemming heb gewist. Hopelijk is het hier zo verdomd mooi dat het wel gaat lukken.

 Frans Polynesie 2015_15 Frans Polynesie 2015_13 Frans Polynesie 2015_14

Meer in deze categorie: « Klaar voor Vertrek Herfst »
U bevindt zich hier: Start Dagboeken Gaat het Lukken?