WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

dinsdag, 08 juli 2014 01:17

Tahiti Iti

Port Fhaeton, Tahiti Iti, Frans Polynesië

‘Misschien zie ik het niet meer’, zeg ik tegen Bert bij het aanzien van weer een onbewoond eiland en een wit strand met palmbomen. Ik verzucht het als ik staar in glashelder blauw water. De verlatenheid begint me op te breken.

Frans Polynesie 2014_38 Frans Polynesie 2014_39 Frans Polynesie_41

Met gemende gevoelens nemen we afscheid van Tuamotu. Onze laatste dagen in deze kruising tussen de Bahama’s en San Blas in Panama brengen we door in een naburig atol van Fakarava: Anse Amyot. De baai ligt in het rif waardoor het er rustig vertoeven is. Vanwege de ontelbare koraalbedden kun je er niet ankeren maar zijn er moorings. Met genoegen gebruiken we een van de boeien. We hoeven ons deze keer niet ongerust te maken over de ankerketting die verstrikt kan raken in het koraal en bovendien beschadigen we niets. Voordat we rustig kunnen slapen controleert Bert onder water de boei. Die ligt muurvast, hoe kan het anders, in koraal. Er valt een last van zijn schouders.

Frans Polynesie_42 Frans Polynesie 2014_40 Frans Polynesie_43

In Anse Amyot zorgt het echtpaar Valerie en Gaston voor leven in de brouwerij. De niet functionerende telefooncel op hun erf is een waar kunstwerk. Ze verhuren de moorings en bereiden maaltijden voor de cruisers. Bij gebrek aan voldoende gasten  - Valerie heeft er acht nodig -  gaat dit feest voor ons niet door. Van de gastvrije Valerie krijgen we daarom twee kreeften om zelf te bereiden.

Bij het ochtendgloren maakt Bert me tijdens zijn wacht wakker: ‘dit moet je zien’. Voor ons ligt het zuidelijk deel van Tahiti. Op het eerste oog nog onbewoond maar we weten beter. Daarna val ik na twee slapeloze nachten veroorzaakt door buien en draaiende winden in een coma.

Het anker valt in Port Fhaeton. De plaats ligt in Tahiti Iti. Zo heet het zuiden van Tahiti. Op het terras van een echt restaurant bestellen we ondanks de absurde prijzen een flesje bier, een glas witte wijn en een voortreffelijke lunch. Een verlate traktatie vanwege mijn verjaardag.

Op het terras wordt de laatste hand gelegd aan versieringen voor de feestmaand juli. We zijn met plezier van de partij.

Frans Polynesie_44 Frans Polynesie_45 

Meer in deze categorie: « Naar De Haaien Stadsleven »
U bevindt zich hier: Start Dagboeken Tahiti Iti