WeAreSailing

Font Size

Profile

Customize

Dagboeken

maandag, 26 mei 2014 19:28

Terug in de Tijd

Hanavave, Tahuata, Marqueses, Frans Polynesië

De baai Hanavave is voor de meeste zeilers de aankomstplaats op de Marqueses. Opgelucht na zeker drie weken zee, zoeken ze een ankerplaats in de ‘volgelopen’ baai. We signaleren veel verschillende nationaliteiten en na twee jaar zelfs een Nederlands schip met in het kielzog een Belg. De nieuwkomers, die eigenlijk op een ander eiland moeten inklaren, hebben geen haast. Kortom in de drukke baai valt genoeg te beleven.

Frans Polynesie 2014_26 Frans Polynesie 2014_29 Frans Polynesie 2014_31

We hebben de aankomst van bevoorradingsschepen al een paar keer meegemaakt. Deze schepen, ze komen uit Tahiti, bevoorraden wekelijks of maandelijks - afhankelijk van de grootte- een eiland. Vanwege de geïsoleerde ligging van Frans Polynesië is dat voor het levensonderhoud van de bevolking noodzakelijk. Op de schepen zijn speciale hutten voor passagiers. Voor een pittig bedrag kun je meevaren. In Hanavave is er, terwijl de containers op de kade worden uitgepakt, een feest met dans en zang om het lossen luister bij te zetten.

In het dorpje wordt een traditionele Polynesische maaltijd georganiseerd. Alle cruisers zijn, tegen betaling, van harte welkom. We kunnen een dergelijk commercieel initiatief wel waarderen. Ze kunnen hier niet alleen van fruit en lucht leven. Gelukkig vinden meer zeilers dat en zo vertrekken we met een gezellig gezelschap naar de maaltijd: Terug in de Tijd.

In een kuil hebben de gerechten, volgens Polynesische traditie, 24 uur gestoofd op een vuur en hete stenen. De kuil is bedekt met bladeren en een zeil. Behoedzaam worden ze verwijderd. Liever geen grond in het eten. De schalen in de kuil zijn bedekt met aluminiumfolie. Bert, zijn Frans is beter, wil niet vragen of ze dat altijd al hebben gedaan.

Na een geslaagde maaltijd, het eten was lekker, trekken we ons terug aan boord. We bestuderen Tuamotu, de volgende archipel van Frans Polynesië die we willen bezoeken. Het wachten is op goede wind.

Frans Polynesie 2014_30 Frans Polynesie 2014_27 Frans Polynesie 2014_28

U bevindt zich hier: Start Dagboeken Terug in de Tijd